"ВОДА ЗА ГРАДОВЕ-ОДГОВОР УРБАНИМ ИЗАЗОВИМА"
25.3.2011

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА ВОДА, под покровитељством Градске општине Палилула и ЈКП„Наисус“, Савет грађана насеља „Црвена Звезда“, конзорцијум организација цивилног друштва са медијском ЕКОПОЛИСмрежом, Канцеларија за младе Палилула, ЈКП “Медиана“, организују у суботу, 26.марта, код новог моста на Габровачкој реци, еколошку акцију на обали Габровачке реке. Под мотом "Вода за градове:Одговор урбаним изазовима"представници руководство општине Палилула, јавног комуналног предузећа „НАИСУС“, организација цивилног друштва, обратиће се јавности и узети учешће у активностима чишћења обале Габровачке реке.

Радна активност чишћења на овој локацији одвијаће се од 10:00 до 13:00 сати. Градска општина Палилула је од 2006.године партнер и учесник на бројним еколошким пројектима од националног и међународног значаја: „Очистимо свет - Clean up the World -Очистимо Србију“, које остварује у сарадњи са ЕКОполисом и другим организацијама цивилног друштва. Овим поводом говориће се о активностима које су спроведене у протеклом периоду и од значаја су за побољшање услова управљање водама у градским срединама. Биће упућена и порука грађанима Ниша да не загађују водене ресурсе, чувају и наменски користе воду.

У прогласу Уједињених нација грађанима се каже »Да ли сте знали да је већина светске популације живи у градовима? И да се становништво у градовима увећава брже него што се инфраструктурна мрежа може ускладити са потребама? Ако наш град остане без воде, то може довести до колере, маларије, других здравствених проблема грађана. Хајде да сви чинимо нешто да до ових последица не дође!» Још од 1992. године, када је на конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (УНЦЕД) у Рио де Жанеиру 22. март препоручен као Светски дан вода, све државе се овог дана позивају да примене препоруке УН и припреме одговарајуће активности за обележавање Дана вода. Који су то главни изазови у овој области? Сиромаштво, претерана експлатација воде, загађење водних ресурса, здравствени проблеми, губљење воде.